2017 tíz legjobb sorozata – Az újoncok

2

 

Az Addiktívnál immár hagyomány, hogy minden év végén két cikkben összegyűjtjük a kedvenc sorozatainkat. Természetesen ezen kötelességünknek idén is eleget teszünk, a mostani cikkben a kedvenc újoncaink bemutatásával.

Minden évben úgy érezzük, hogy jobb sorozatok kerültek elénk mint az azt megelőző évben. Ez persze valószínűleg illúzió, inkább csak máshogyan jók a szériák mint 1 éve, de az biztos, hogy 2017-ben is jópár” binge watchban” volt részünk, amit az újoncoknak is köszönhettünk.

Idén is főleg a Netflix és a HBO domináltak, de pár kábeltévés sorozat is befurakodott a TOP 10-be. Most is szeretném leszögezni, hogy a lista természeténél fogva szubjektív, ráadásul értelemszerűen időnk és ízlésünk, valamint műfaji határok (például nem preferáljuk a legtöbb sci-fi sorozatot) okán erősen korlátozott. Azért remélhetőleg így is olyanokat sikerült találnunk, amik méltóak a kiemelésre.

Nézd meg az is, mit gondoltunk 2018 legjobbjainak: Legjobb sorozatok 2018 – Az újoncok

1. Fülledt utcák

Mostantól hivatalos: amihez David Simon hozzáér, arannyá változik. A – szerintünk  – minden idők legjobbja, a The Wire alkotójának legújabb sorozata révén újabb örökérvényű darab született 2017-ben.

A The Deuce az amerikai pornóipar felemelkedését meséli el az 1970-es, 80-as években. A pornó legalizálása után a New York-i Time Square lesz a műfaj egyik fellegvára, ahol a pénz mellett megjelenik a prostitúció, drog, AIDS és a maffia is.

Ezek után nem meglepő, ha nem fogsz hozzá a sorozat nézéséhez, bevallom ha nem David Simon-ról lenne szó, talán magam sem tettem volna. Az HBO is bajban volt az üggyel, sajtóanyagokkal sem kedveskedtek nekünk túl nagy mennyiségben, nagyobb kampányra sem emlékszem.

Ennek ellenére mégis életed egyik legnagyobb élményét hagyod ki, ha nem nézed meg a sorozatot. A szereplőgárda parádés. Például Maggie Gyllenhall egyszerűen tökéletes, James Franco zseniális (aki egy ikerpárt játszik, ami igen komoly kihívás),  és a stricik között ott van maga Method Man.

A The Deuce perfekt minden ízében.

2. Mindhunter

Sorozatgyilkosos, vagy FBI profilozós sorozatból van tömérdek, de leginkább a zsé kategóriás, felületes, áltudományos baromságokon alapulók domináltak eddig. A Mindhunter egészen más kategória, mert a Netflix szállította, és ezért a magasabb minőségre eleve nagyobb esély mutatkozott.

A sorozat egy híres könyvön alapul, John E. Douglas ex-FBI ügynöktől, a Mind Hunter: Inside the FBI Elite Serial Crime Unit képezte a Mindhunter alapját (amit közben volt szerencsénk elolvasni és a sorozatot is felülmúlja).

A főhőst Holdent, John E. Douglas legendás személye ihlette, de nem ez volt az első eset, így a Hannibal trilógia főszereplőjének karaktere is hasonlóan az első és leghíresebb FBI profilozón alapul.

Douglas interjúkat készített sorozatgyilkosokkal és más erőszakos szexuális elkövetőkkel különböző börtönökben. Ezen beszélgetések teszik ki a lélek bugyraiba meglehetősen mélyen beleturkáló, könnyűnek nem nevezhető, de mégis zseniális sorozat gerincét.

Kritikánk a Mindhundter-ről

3. Little Boy Blue

Nem volt életem legkellemesebb fél órája, amikor ezt a sorozatot elkezdtük. Sajnos minden szinten torkon ragad, hogy a Little Boy Blue megtörtént eseten alapul. A sorozatban egy 2007-ben Liverpoolban történt lövöldözésnek lehetünk a tanúi, aminek egy ártatlan 11 éves kisfiú lett az áldozata. A történet az ő gyilkosságát feldolgozó nyomozást és a család gyászát mutatja be.

Őszinte, fullasztó gyász, ami szerintünk mindenkit megérint, de legfőképp azokat, akik a legféltettebb rémálmukat látják viszont a Little Boy Blue-ban. Ritkán látunk sorozatokban ennyire tiszta érzelmeket, ezért is érdemelt tőlünk egy teljes cikket és hogy tudjátok, milyen érzelmi hullámvasútba szálltok, ha belekezdtek Rhys Jones történetébe.

4. 13 reasons why

A 13 részes tinisztori sokkal mélyebb és szofisztikáltabb, mint elsőre tűnik.

Megszégyenítés, folytonos kudarc, megfelelési kényszer, fullasztó tehetetlenség – ez csak pár érzés azok közül, amiket a sorozaton keresztül mi is instant átélhetünk. Tényleg dühítő, hogy a gimis évek alatt mennyi minden tud félresiklani csupán attól, hogy egy maréknyi gyerek azt hiszi, övé a világ. Mit tehet ilyenkor egy átlagos tini, ha nem bír beilleszkedni ebbe a közegbe? Milyen sérüléseket szerez ebben az időszakban, ami erősen formálja a későbbi személyiségét is? Rengeteg kérdést vet fel a sorozat, amire nem biztos, hogy választ kapunk, de olyan nem túl kellemes jelenségekre hívja fel a figyelmünket, amelyek mellett eddig elmentünk.

13 Reasons Why – 13 ok, hogy belekezdj

5. Manhunt: Unabomber

A Mindhunter után ez  volt a másik sorozat, aminek megtekintése után komolyan aggódni kezdtem a bűnüldözés hatékonyságát illetően.  Ugyanis a Unabomber, vagyis Ted Kaczynski 20 éven át postán feladott küldeményekben küldözgetett bombákat, mire nagy nehezen elfogták. Persze lehet részben azzal magyarázni, hogy 167-es volt a fickó IQ-ja így az idő előrehaladtával nála egyre csökkent az elfogás esélye, de nem segítette az ügyet az FBI-ban dolgozó inkompetens ügynökök serege sem.

A sorozat persze arról szól éppen, hogy sikerült elkapni végül. A megközelítés ebben a szériában is, hogy egy profilozó – Sam Worthington karaktere – , akinek a legnagyobb szerepe volt a sikerben, rá épül elsődlegesen a történet. Különösen tetszett, hogy felehetően a valóságot követve, a profilozóra nem igazán hallgattak jó ideig, aminek persze az lett az eredménye, hogy Kaczynski dróton rángatta az FBI-t. Persze Sam Worthington kírérleteinek egy része is félresiklott, de mindig újabb ötletekkel tudott előállni.

Érdekes és egyedi sorozat élmény.

6. Hatalmas kis hazugságok

Az első benyomások alapján tévesen a Született feleségek egy modernebb, romlottabb verziójának aposztrofáltuk az HBO minisorozatát, egy kis Pretty Little Liars beütéssel. Ettől sokkal komplikáltabb darabbal állunk szemben.

A novellát feldolgozó sorozat arra fókuszál, hogy a modern családanyánk pszichésen hogyan dolgozzák fel a munkájuk feladását, a „háziasszony” szerepet és gyereknevelés nehézségeit, miközben mindent megtesznek azért, hogy fenntartsák a tökéletesnek tűnő életüket. A Big little liesa a Magyaroszágon sem ismeretlen Liane Moriarty bestseller regényéből készült, és valóságos sztárparádét vonultat fel, a főszerepeket Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley és Alexander Skarsgard alakítja.

A színészek, a karakterek és a rendezés is eleve garantálták, hogy ez a sorozat az idei kedvenceink között landoljon.

7. Tabu

Férfias darab. Zord, beteges, agresszív  mintha egy Dosztojevszkij regényt kereszteztek volna valamilyen Stephen King novellával.

Tom Hardy nemcsak főszereplője, de szülőatyja és producere is a szériának, reméljük folytja, mert láthatóan jó benne. A sorozat hőse James Keziah Delaney, aki bejárta a világot, utazása örökre megváltoztatta életét. Otthon már halottnak hitték, amikor Afrikából visszatér Londonba, és átveszi apja tönkrement hajózási vállalatát. Szeretné talpra állítani, de hamarosan szembe találja magát a nagyhatalmú Kelet-indiai Társasággal.

Sokak szerint Tom Hardy  túltolta magát a sorozatban, ami lehetséges, a sorozat minden percét uralta, de talán pont ezért lett feledhetetlen az élmény.

8. The Sinner

Ez a sorozat az, amit bárkinek ajánlottunk, mindenkinél sikert aratott. A sztori azért is extra izgalmas, mert az első résszel már meg is kapjuk a fő konfliktust, amikor Cora, a férjezett családanya a tengerparton váratlanul idegenekre támad és pár késszúrással végez a pár férfi tagjával. Mégis mi történhetett?

A sztori mélyre ás, azt kutatja, hogy mégis mi mindennek kell együtt állnia ahhoz, hogy egy ennyire végzetes robbanással törjön felszínre egy átlagosnak tűnő anyából. Egy igazi lelki időutazásra indulunk, ugyanis a nő, mivel a tette vitathatatlan, börtönbe kerül, de a nyomozóját nem hagyja nyugodni, hogy valami nem stimmel Cora múltjában.

Ízig-vérig sötét, lélektani dráma, amit kár lenne az idei gyöngyszemek közül kihagyni, itt olvashatsz róla bővebben.

9. Atypical

Valóban egy nem tipikus tini sorozat. A széria a 18 éves autizmusban szenvedő Sam Gardner és családja életét mutatja be. Az alap konfliktus, hogy Sam elhatározza, randizni kezd. Szóval igazából az Atypical nem is kifejezetten az autizmusról szól, hanem egy tinédzser valahol szokványos problémáiról.


A Netflix nagyon jól adagolta a drámai és a komikus elemeket, így született végül az év egyik legszórakozatóbb tini sorozata.
Az Atypical olyan jól működik, hogy szerintem garantált a binge watch, mert ez azon kevés sorozatok közé tartozik, hogy már az első perctől kezdve nagyon szórakoztató, így nem nagyon lehet abbahagyni.

10. The Handmaid’s Tale

A sorozat sztorijában egy totalitárius államba csöppenünk, amelyben a nőknek nincs úgy egyáltalán joga. A még megtermékenyülésre képesek egyetlen feladata az utódnemzés, szolgálóként dolgoznak az uralkodó osztály tagjainál, akiknek nem lehet saját gyermekük. A felépítése pont olyan, amit szeretek: nem tényként kerülünk egy már bőven elfogadott, beteg világba, hanem úgy sodródunk bele, mintha most történne velünk is, tele kérdésekkel. A főhőssel, Offreddel pillanatok alatt azonosulhatunk, aki egy parancsnok háztartásában szolgál, várva, hogy a ház ura megtermékenyítse. Az ő szemszögéből élhetjük át a Margaret Atwood klasszikus regényéből készült őrült izgalmas, tízrészes sztorit.

 

Még több sorozat ötletet keresel?

 

Hívj meg minket egy kávéra

 

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.