Ezek voltak a nyári kedvenceink

E

Aligha találunk jobb időszakot a sorozatok darálásához, mint a morcos ősz. Jó eséllyel a nyaralás alatt kimaradt pár olyan kincs, aminek a pótlására most jött el az idő, ezért összegyűjtöttük az összes olyan kedvencet, amiket az elmúlt hónapokban fogyasztottunk és amik tényleg megérnek egy esélyt. Jöjjön a 10 őszi bakancslistás darab!

A kötelező hármas

A nyár legütősebbjei egyértelműen az a három sorozat volt, amiket ha egyszerre néztél, összeálltak egy sztorivá. Stílusban, érzésben nagyon hasonlót ad, ezért könnyű elveszni közöttük, de egyértelműen ezek a legokosabb, legcsavarosabb darabok az elmúlt hónapokból. A három dobogós nem más, mint:

The Sinner 2. évad

Gyorsan kezdem a legalapvetőbb kérdés megválaszolásával: nem olyan, mint az első évad. Mi kicsit az előző sztori felé húzunk, de ez inkább csak alap történet kérdése, mert a nyomozó ugyanaz és az atmoszféra is hozza a “sinner hatást”, de inkább csak nyomokban, mert nem tartja fent ez az alapsztori annyira a figyelmet. Persze, itt is elég ütős a rejtély: egy kisfiú megöli a szüleit egy kisvárosban, a közös utazások során – tudjuk, ki a gyilkos, tudjuk, mi történt, de azt nem, hogy mégis miért. A válaszokhoz itt is bőven a pszichológia mélyére kell menni, de több az unalmasabb mellékvágány, ami miatt könnyű kizökkenni, de mivel sokaknak pont, hogy a második évad az erősebb, ezért mindenképp érdemes ennek is adni egy esélyt. Nézz bele itt! 

Éles tárgyak

Zseniálisan megosztó. Nem lehet róla nem beszélni. Ha elkap a sorozat nyomasztó stílusa, a Wind Gap kisváros saját világa, Camille szétcsúszott személye, akkor garantáltan kihúzod a végéig. Ha viszont egyből a titkok megfejtésére vágysz és a karakterek sem kezdenek el érdekelni, akkor legalább a 4. részig szenvedni fogsz. Az HBO minisorozata a zseni Gillian Flynn (Holtodiglan szerzője) regényét dolgozza fel, újfent egy széthullott női főszereplővel, aki visszamegy szülővárosába, hogy újságíróként első kézből csaphasson le az ott történő gyerekgyilkosságok sztorijaira, de a rejtélyes ügyek mellett a saját démonjaival is meg kell harcolnia. Csavaros, mély és nagyon egyedi, de a “közhely” itt is igaz: könyvben sokkal jobb.

Castle Rock

Aki bírja Stephen King hátborzongató világát, azoknak ez egy kihagyhatatlan darab, már csak azért is, mert egy igazán egyedi, lélektani horrorsorozat elevenedik meg a történetben, hihetetlenül jó szereplőkkel. Castle Rock városa egy visszatérő helyszín az író könyveiben, ami a sorozatnak is jól megágyaz, hiszen egy ilyen misztikus helyen naná, hogy senki sem normális. Mindenkinek megvan a maga titka, amit részenként sokszor egymástól függetlenül bontanak ki, hogy aztán összeálljon egy egésszé – ehhez a sztorihoz, ahogy az Éles tárgyakhoz sem árt egy kis türelem, hogy megismerjük az összes mozaik kockát. A trailert a sztorihoz itt találjátok. 

A dobogósok után jöjjenek a többiek, amik között akadnak visszatérők és újoncok is, mindenféle kategóriából!

The Bold Type 2. évad

Ezt mondjuk csak én vártam és egyedül daráltam le pár hét alatt hétvégi kikapcsolódásként, mert ez egy kimondottan csajos darab, abból viszont az idei kedvencem, itt írtam az első évadról és bővebben a sztorijáról. Szeretem viszontlátni a kiadók mindennapjait, még ha sokkal sablonosabb is, mint ahogy élőben tapasztalhatjuk. A sorozat a Scarlet magazin körül forog, a Cosmopolitan főszerkesztőjének “igaz története alapján”. A három főszereplő lányból csak egy idegesít (lényegében a fő-főszereplő), ami elég jó arány, de itt azért szerencse, hogy többfelé irányulhat a figyelem, mert a más-más karakterek különböző területekre specializálódnak: Jane szerkesztő, Kat social vezető és Sutton a divat részlegen dolgozik. A második évad sem vitte túlzásba a drámázást, a zenéi hozzák az első évad hangulatát és a ruhák is kifejezetten menők – összességében a maga egyszerűségével tökéletes ősz esti teázós program, de csak nőknek.

Bizonytalan 3. évad

Mi nagyon bírjuk az HBO sorozatát, hát még a zenéit, még ha a vígjáték kategória kevésbé ütős is, mint a thriller vagy dráma, de egyszerűen néha pont ez kell. Az Insecure 3. évadjának receptúrája változatlan: a nyerő barátnő páros, Issa és Molly tovább menetel önmaguk megismerésének útján, munkában, magánéletben is keresik a helyüket. Az első két évadhoz képest már egyel távolabb vagyunk a főszereplő, Issa meghatározó kapcsolatától, amire az eredeti sztori építkezik, így többet kapunk a karakteréből úgy, ha nem függ egy olyan férfitól, aki folyton visszarántja a múltba. Persze Lawrence is felbukkan, de a megfelelő pillanatban, ami elhozza azt a lezárást az életében, amire két évadja várunk már.

Bodyguard

Ez az újonc többeknek kimaradhatott, pedig egy szinte tökéletes karakterdrámába kezdünk, ha elindítjuk az első részt, ami után nehéz megállni. A sorozat erejét az adja, hogy először részletesen megismerjük a nemzetbiztonsági miniszter új testőrét, aki egy volt katona és egy nagyon sérült lélek is egyben. Bár nem kapunk egy szájbarágós, múltidézős kezdést, de a jelenben megélt reakciói, érzései, kifejezései árulkodnak arról, hogy mik is az okok, ami kívülről ennyire erőssé és közben mégis törékennyé formálták a főszereplőt. Pillanatok alatt pörögnek fel az események (az első rész eléggé maratoni), de a feszültség, ami a karakterből árad, egyszerűen nem ereszt. A tűzvonalban folyamatos a veszély, ami sok akcióval jár, de nem esik túlzásba, így végig fenn tudja tartani a figyelmet. Minket meggyőzött.

A viszony 4. évad

Őszitén, valahol a 2. és 3. évad környékén eléggé lemaradt a lelkesedésünk, pedig nagy rajongói voltunk a sorozatnak a kezdetekor. A 4. évad viszont visszahozott valamit azzal, hogy nagyot csavart a már elnyűtt történeten. Mindenféle spoiler nélkül csak annyit ajánlunk, hogy aki ugyanígy feladta az Affair-t, csatlakozzon vissza csak ebbe az évadba, mert kellemes meglepetés várja. Egy kis kedvcsináló itt.

Utódlás

 

Egy erős trailer után egy nem túl ütős kezdést kaptunk, de megérte kitartani az HBO új sorozata mellett. Hogy miről is szól? A hatalomról. A bosszantó, mindenen átgázoló, pofátlan, pénzorientált politikáról, ami átszövi a sorozatban megismert család életét. A családtagok bár más-más karaktert testesítenek meg, a maguk módján mind a hatalomra vágynak, amit a családfő, Logan Roy birtokol az egyszemélyes trónján, amit képtelen átengedni gyerekeinek. Színtiszta ármány, amit ezzel a darabbal kapunk, nyomokban House of Cards és Billions, így aki ezeket szerette, ennek is érdemes adnia egy esélyt.

+1 Netflixes kedvenc: Million Pound Menu

“Jó, na tessék, megnézek veled egy főzősműsort!” – adta meg magát Norbi, miután sorra lepattantam a Netflixes “reality-gasztro” műsoraimmal, de ez végre egy ütős közös metszetnek bizonyult. Persze, nincs sok köze a főzéshez, hiszen a reality jelleget végre nem az adja, hogy ki dobja össze a jobb ételt, hanem hogy ki hozza a legjobb éttermi ötletet és hozzá a működő üzleti modellt. A Million Pund Menu részeiben más-más újhullámos éttermek mutatkozhatnak be és bizonyíthatják be a műsorban résztvevő befektetőknek, hogy az ötletük nem csak egyedi, de valóban milliókat hozhat a konyhára.

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.