Egy meleg sorozatgyilkos portréja: American Crime Story 2. évad

E

1997-ben az egész világot megrázta Gianni Versace halála. A zseniális divattervezőt a saját házának lépcsőjén lőtte agyon egy 27 éves meleg férfi, Andrew Cunanan. Ez a negyedik és egyben utolsó gyilkossága volt, lényegében az ő történetét tárja fel az American Crime Story második évadja.

Versace gyilkossági ügye kevésbé volt ismert Magyarországon akkoriban – jómagam mondjuk csak 13 éves voltam, szóval lehet csak az én akkori ingerküszöbömet nem érte el -, de általánosságban az eset háttere is kevésbé feltárt, mint az Oj Simson ügy esetében.

Már ezen a szinten is különbözik az American Crime Story új évadja (teljes címmel: The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story), de a műfaj is más: míg az előző széria inkább volt tárgyalótermi dráma, addig a mostani évad ugyan nevezhető bűnügyi sorozatnak, alapvetően mégis inkább a pszichothriller talán jobban leírja mire számíthatunk.
Ennélfogva direkt módon összehasonlítani nem is lehet a két évadot, bár van néhány közös vonásuk.

Nehéz elmenni a tény mellett, hogy a American Crime Story második évadját Versace nevével adják el, de valójában a szezonban relatíve csekély arányban jelenik meg maga a merénylet illetve Gianni Versace, a sorozat leginkább Andrew Cunanan története.

Dióhéjban: Adva van egy homoszexuális fiatalember, aki egyszer csak bekattan, és lemészárol mindenkit, aki korábban visszautasította. A korabeli hírekből körülbelül ennyit lehet levenni, de az American Crime Story második évadja arra vállalkozott, hogy mélyebben feltárja a sztorit.

Ami szokatlan lehet, hogy a sorozat fordított időrendben halad, Versace gyilkosságának reggelén kezdődik, majd visszalépegetve az időben a négy másik gyilkosságával folytatódik és egészen Cunanan egyedülállóan zavaros gyermekkoráig halad, amikor azt tanították neki, hogy nem számít ki vagy, amíg kellően drága cuccokban jelensz meg. Bizarr változata az amerikai álomnak.

Meleg férfi ölt melegeket

Míg az első évadban a fő társadalmi konfliktus a rasszizmus volt, addig a második szériában a homoszexualitás lengi be a sorozatot. (Habár a rasszizmus itt is megjelenik: Cunanan apja filippínó volt, de mégis többnyire Andrew DeSilva-ként mutatkozott be, mint aki teljesen olasz). Például a homoszexualitás elfogadottságát pedzegetve, Cunanan néhány áldozata esetében a közeli hozzátartozók nem is tudták az illető szexuális orientációját.

A 90-es években a homoszexuális világ olyannyira elszigetelt terület volt(?), hogy az FBI meg sem találta Cunanan-t, mert nem rendelkezett kapcsolattal a közösséghez.

Más szinten sem tudtak mit kezdeni a bűnüldöző szervek a homoszexualitással, például nem sokkal Versace halálát követően a rendőrség megkérdezi D’Amico-t (Versace szerelmét) a szexuális életről, mert meggyőződésük, hogy a “deviancia” tényével számolni kell a gyilkosságban.

Kétségtelenül pszichopata

Andrew Cunanan portréját Maureen Orth Vulgar Favors című könyve alapján építették fel.

Cunanan mániákus, krónikus hazudozó, okos, érzékeny, de ingatag és rendkívül erőszakos. Rémisztően intelligens, állítólag 147-es IQ-val rendelkezett. Mikor 10 éves volt, testvérei szerint memorizált egy teljes enciklopédiát.

Egy elit magániskolába járt, ahol a legtöbb diák olyan családokból származott, akik gazdagabbak voltak, mint ő. Annak érdekében, hogy beilleszkedjen, Cunanan állítólag fiktív sztorikat mesélt a családi hátteréről, ami egyesek szerint az antiszociális személyiségzavar korai jeleire utal.

Ezt az összetett pszichopatát alakítja Darren Criss, nem is akárhogy, igazából le is játssza a többieket, akik pedig szintén nagyon jók (Penélope Cruz, Ricky Martin, Édgar Ramírez).

Nagyon szurkolunk, hogy Criss kapjon pár díjat elképesztő alakításáért.

A zavaros családi háttér a magyarázat mindenre?

Egy teljes rész, és több kisebb, egyes epizódokban felbukkanó jelenet szól Cunanan családi hátteréről. Ő volt a negyedik legkisebb fiú a családban, az édesanyja olasz származású, az apja Fülöp-szigeteki. A szülei házassága totálisan boldogtalan volt, apja szörnyen bánt az anyjával – a sorozat utalt arra is, hogy megcsalta. Ilyen körülmények között mindketten elárasztották szeretetükkel Andrew-t, aki lényegében a család kis kedvence volt. Az anyja folyton a problémáival árasztotta el, az apja az apja pedig azt várta tőle, hogy elérje mindazt, amit neki nem sikerült.

19 éves korában az apjáa csalás miatt visszaszökött a Fülöp-szigetekre, teljesen magára hagyva a családot. Ekkoriban kezdett Cunanan viszonyt idősebb férfiakkal, akik biztosították számára a fényűző életmódot.

Azt nem tudhatjuk, hogy a zavaros családi háttér vezetett-e egyenes úton ahhoz, hogy homoszexuális sorozatgyilkos váljon belőle, de az valószínű, hogy volt szerepe abban, hogy depressziós lett és drogokhoz nyúlt. Összességében a háttér ilyen mély boncolgatásával az alkotók majdnem(!) elérték, hogy szimpátiát érezzünk Cunanan iránt.

Mi volt vajon Cunanan motivációja Gianni Versace megölésérére?

A sorozat sugalmaz néhány lehetőséget a feltételezhető motivációkra. Egyrészt féltékeny volt Versace életmódjára. Másrészt híres akart lenni. A Versace gyilkosság meg is adta neki ezt a hírnevet, amit 9 nap bujkálás alatt ki is “élvezhetett”. Ironikus, hogy maga a sorozat is újra hírnevet biztosít számára.

Hívj meg minket egy kávéraHívj meg minket egy kávéra

Olyan mint a Mad Men, sorozatgyilkosokkal

Sorozatgyilkosos, vagy FBI profilozós sorozatból van tömérdek, de leginkább a zsé kategóriás, felületes, áltudományos baromságokon alapulók domináltak eddig. A Mindhunter egészen más kategória.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.