2018 legjobb újonc sorozatai

2

2018-ban is faltuk a sorozatokat, legalábbis amennyit a szabadidőnk lehetővé tett. Év végéhez érve, a hagyományoknak megfelelően összeállítottuk az újoncok toplistáját, melyre akár építheted is a szabadidőd tervezését az esztendő hátralevő részében.

Jó sorozatokat találni még mindig nehéz. Időt, energiát kell rá szánni, mindkettő véges erőforrás az Addiktív szerkesztőinél. Ráadásul úgy tűnik, hogy a mennyiség néhol már a minőség rovására megy, bár ezt egyelőre még csak a Netflixnél éreztük.

Talán ezért is nyerte a 2018-as évet a HBO az újoncok szempontjából: A top 3 sorozatot a HBO adta – vagy ők forgalmazták- , a többiek a Netflixtől érkeztek.

Reményteljes év volt a 2018-as abból a szempontból is, hogy az újonc sorozatok között egyre jellemzőbb volt az erős női karakterekre építkezés. Maradjon is így.

1. Killing Eve

Az év meglepetés sorozata, írtuk anno. A meglepetés végül akkora lett, hogy a dobogóra repítette a brit a sorozatot.

Az már eleve biztató jel volt, hogy a Killing Eve annyira jó kritikákat kapott a nemzetközi sajtóban, hogy már a hivatalos bemutató előtt berendelték a 2. évadot, ami elég ritka esemény.

A Grace klinikából ismert Sandra Oh alakítja Eve-et, az MI5 unatkozó biztonsági tisztjét, akit irodai munkaköre nem elégít ki, hiszen arról álmodozik, hogy igazi kém lesz. Jodie Comer pedig Villanelle-t játssza, a hidegvérű bérgyilkost, aki tíz körömmel ragaszkodik a luxushoz, amit kegyetlen szakmájából kifolyólag megengedhet magának.

Amikor Eve-et megbízzák azzal, hogy kerítse kézre Villanelle-t, mielőtt az újból ölne, a két nő egy olyan vérre menő macska-egér játék szereplője lesz, amely a kémthrillerek hagyományain csavar egyet.

A sorozat olyan furcsa és bonyolult, hogy szinte egyik pillanatát sem lehet kiszámítani előre.

Külön pont jár Villanelle beteg humoráért.

2. Sharp objects

Az “Éles tárgyak” az a fajta sorozat volt, amiről “mindenki beszélt” 2018-ban. Köszönhető ez persze a HBO jelentős kampányának is, de még inkább az epizódok során felvetődő kérdéseknek. Szóval az a krimi, amit meg akarsz fejteni, mielőtt végignéznéd. Részünkről az eszmecserék odáig vezettek, hogy a könyvet is elolvastuk, ami a sorozat alapjául szolgált.

A krimisorozat középpontjában Camille Preaker újságírónő áll, aki a pszichiátriai kezelését követően visszatér szülővárosába, a Missouri állambeli Wind Gapba, hogy felderítse két kislány meggyilkolásának körülményeit. Nyomozását nehezíti, hogy saját múltjával és anyjával is szembe kell néznie, miközben akaratlanul is azonosul az áldozatokkal.

A sorozat leginkább a True Detective és a Hatalmas kis hazugságok tökéletes keverékéhez hasonlít. Míg látszólag egy sötét, véres bűnesetet kell feltárnia Camillenak, addig a háttérben apró montázsok és flashbackek segítségével megismerhetjük a nő múltját és motivációját is.

A sztori kidolgozottsága, dinamikája megosztja ugyan a nézőket, de a főszereplőt alakító Amy Adams csodálatos játékát eddig senki sem vonta kétségbe.

3. Succession

A Killing Eve után az itthon Utódlás címen futott sorozat volt a másik nagy meglepetés számunkra.

Egy erős trailer után ugyan egy nem túl ütős kezdést kaptunk, de megérte kitartani az HBO új sorozata mellett. Hogy miről is szól? A hatalomról. A bosszantó, mindenen átgázoló, pofátlan, pénzorientált politikáról, ami átszövi a sorozatban megismert család életét. A családtagok bár más-más karaktert testesítenek meg, a maguk módján mind a hatalomra vágynak, amit a családfő, Logan Roy birtokol az egyszemélyes trónján, amit képtelen átengedni gyerekeinek. Színtiszta ármány, amit ezzel a darabbal kapunk, nyomokban House of Cards és Billions, így aki ezeket szerette, ennek is érdemes adnia egy esélyt.

4. The Haunting of Hill House

Talán első alkalommal került horror sorozat az újoncok éves toplistájára nálunk.

A The Haunting of Hill House középpontjában egy család áll, annak 5 gyermekével, akik egy hírhedt kísértetházban töltötték gyermekkoruk egy részét. Valami azonban azon a bizonyos nyáron nagyon félresiklott, Olivia meghal és a gyerekek egész hátralévő életükben tele lesznek feszültséggel és maguk után vonszolják lidérceiket az itt töltött idők nyomán.

Azóta is eszembe jut néha a Bent-Neck Lady. És neked?

Ajánlónk a The Haunting of Hill House-ról

5. Bodyguard

Ez az újonc többeknek kimaradhatott, pedig egy szinte tökéletes karakterdrámába kezdünk, ha elindítjuk az első részt, ami után nehéz megállni. A sorozat erejét az adja, hogy először részletesen megismerjük a nemzetbiztonsági miniszter új testőrét, aki egy volt katona és egy nagyon sérült lélek is egyben. Bár nem kapunk egy szájbarágós, múltidézős kezdést, de a jelenben megélt reakciói, érzései, kifejezései árulkodnak arról, hogy mik is az okok, ami kívülről ennyire erőssé és közben mégis törékennyé formálták a főszereplőt. Pillanatok alatt pörögnek fel az események (az első rész eléggé maratoni), de a feszültség, ami a karakterből árad, egyszerűen nem ereszt. A tűzvonalban folyamatos a veszély, ami sok akcióval jár, de nem esik túlzásba, így végig fenn tudja tartani a figyelmet. Minket meggyőzött.

6. End of the Fucking World

A brit képregény adaptációja két tinédzser útját követi végig, miután megszöknek együtt otthonról. Amikor kiderült, hogy a kedves arcú fiú amúgy szociopata, aki ha nagy lesz, sorozatgyilkos lesz, na azon a ponton feladtam elsőre. Majd mégis folytattam és megismertem a másik karaktert is, Alyssat, aki talán még nála is betegebb. De miért fogott meg ezek után mégis, ahogy mindenkit a környezetemben? A nyolc részes sorozat őrült tempóban tisztítja le a karaktereket és alakítja olyanná, akit azonnal megszeretünk.

7. Bad banks

Ki hitte volna, hogy egyszer az éves listánkra egy német sorozat is fel fog kerülni? Most mégis így alakult, mégpedig úgy vélem méltán vettük a top10-be a Bad banks-et.

A Bad Banks a befektetési bankok bűzös világáról szól, és a HBO révén meglepően gyorsan eljutott Magyarországra. A Bad Banks főszereplője Jana az Y generációs bankár, akit miután elbocsájtottak egy neves befektetési banktól megkapja álommunkáját egy másik városban. Barátját hátrahagyva elvállalja a munkát és nagyon hamar bebizonyítja rátermettségét, ám rá kell jönnie arra, hogy korábbi főnöke továbbra is dróton rángatja és manipulálja őt saját céljai érdekében.

Évados kritikánk a sorozatról

8. Most nevess

Nem maradhatott ki a 2018-as újonc listáról a kedvenc furcsa sorozatom sem. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása című kultikus film után állt össze Jim Carrey és Michael Gondry rendező. A formabontó sorozatban Jim Carrey alakítja Jeffet, alias Mr. Picklest, a sikeres gyermekműsor házigazdáját, akinek élete fokozatosan a feje tetejére áll.

Mr. Pickles a jóság és bölcsesség megtestesítője a fogékony amerikai ifjúságnak és azoknak a szülőknek a szemében, akik vele nőttek fel. Amikor a közszeretetnek örvendő Jeff családi élete összeomlik, rájön, hogy nincs az a mese vagy bábu, ami segíthetne neki abban, hogy átvészelje a kezelhetetlen sebességgel eszkalálódó válságot. Az eredmény: Ez a kedves ember a kegyetlen világban szép lassan elkezdi elveszíteni a józan eszét, ami egyaránt vicces és szívszorító folyamat.

Ezek a sorozatok voltak a nyári kedvenceink

Jó eséllyel a nyaralás alatt kimaradt pár olyan kincs, aminek a pótlására most jött el az idő, ezért összegyűjtöttük az összes olyan kedvencet, amiket nyáron fogyasztottunk és amik tényleg megérnek egy esélyt.

 

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.