10 meglepő tény a Black Mirror-ról

1

Ha azt sem tudod, honnan kapta a sorozat a nevét, ez a cikk neked szól.

December 29-én érkezik a Black Mirror következő, negyedik évadja. Talán már minden eddigi részt láttál, talán már te is az új széria minden egyes trailerét többször megnézted. Míg az izgalomtól tűkön ülsz, kerülj jobban képbe a sorozat hátterét illetően, ugyanis addig nem nevezheted magad igazi Black Mirror rajongónak amíg az alábbi tényeket nem ismered.

A Black Mirror elnevezés eredete

Bár a lehetséges értelmezések száma itt is korlátlan, valójában a sorozat címét a kikapcsolt képernyőkről kapta. Az alkotó Charlie Brooker mesélte korábban, hogy a cím kiválasztásában a kikapcsolt kijelzők inspirálták. Bármilyen TV, tablet, okostelefon kikapcsolt fekete képernyője olyan, mintha egy fekete tükörbe pillantanánk, amiben van valami rémisztő Brooker szerint. True.

A Nosedive epizódot az Uber értékelések inspirálták

Ebben az epizódban egy őrült világban járunk (ami sajnos nem tűnik túl távolinak), ahol a közösségi média értékelések irányítanak mindent. A sztorit állítólag részben Bryce Dallas Howard (az epizód főszereplője) esete inspirálta, aki megkérdezte egyszer az Uber sofőrjét, hogy milyen az értékelése. “Csak” 4.8 volt, ami sokkolta a színésznőt.

Jon Hamm rajongóból lett szereplő

A Mad Men főszereplője, Jon Hamm imádta a Black Mirrort és az ügynökére bízta a feladatot, hogy mindenképpen hozzon össze egy találkozót Charlie Brooker-el. Az alapkoncepció szerint ugyanis nem akartak felkapott színészekkel együtt dolgozni.
Jon Hamm nem is tudta, hogy egy karácsonyi speciális epizódon dolgoznak, de a találkozó elég jól sikerülhetett, hiszen végül megkapta főszerepet ebben a részben.

A sorozatot meghatározóan inspirálta a Twilight Zone

Sokak szerint a Black Mirror a Twilight Zone 21. századi verziója. Nem tévedtek sokat, ugyanis Charlie Brooker-t kezdettől ez az analógia alapú megközelítés inspirálta, ahol minden epizódban valamilyen kísérteties sztorit mesélnek el.

Az egyik Black Mirror epizódból film lesz (talán)

2013-ban Robert Downey Jr. produkciós vállalata megvásárolta a jogait a “The Entire History of You” című epizódnak, azzal a céllal, hogy filmet készítsenek belőle a Warner Brothers-el közösen. Azonban 2016-ban Brooker úgy nyilatkozott, hogy nem tud semmit a projekt státuszáról, vagy hogy egyáltalán lesz-e film az epizódból.

Bing Watching? Charlie Brooker nem ajánlja

Jóllehet a Netflix a legnagyobb bing watching forrás – ahol a Black Mirror is elérhető – Brooker nem javasolja, hogy egymás után nézzük az epizódokat. Szerinte minden egyes epizód után úgy érezhetjük magunkat, mintha elcsapna egy autó. De ki akarná naponta többször, hogy elüsse egy kocsi?

Stephen King a sorozat rajongója

Ettől jobb ajánlólevél nem is kell. El tudjuk képzelni, mit érezhetett az alkotó gárda, amikor 2014-ben a horror királya az alábbit tweetelte a showról:

Ross Gellar megjósolta a “San Junipero” epizód lényegét a Jóbarátokban!

A Buzzfeed mutatott rá, hogy Ross a Jóbarátok egyik epizódjában arról az ötletről beszélt, hogy 2030-ra lehetővé válik az emberi érzéseket és gondolatokat letöltsük és számítógépben tároljuk, így pedig akár örökké is élhetünk. Éppen mint a San Junipero-ban látott technológiánál.

 

Az egyik megrázó epizódban látható technológia már valóság

A Be Right Back című epizódban Martha elhunyt szerelme digitális történetét használja, hogy egy technológia segítségével létrehozza annak haláli utáni mását. Először a másolat chatbotként, majd telefonon elérhető hang alapú személyiségként, végül pedig az elhunyt kiköpött másaként megjelenő androidként lép színre.
A valóság közelibb, mint gondolnánk, Eugenia Kuyda fejlesztő elhunyt barátja digitális története alapján hozott létre egy chatbotot, hogy segítsen a gyász feldolgozásában.

Black Mirror könyv

2018-ban fog megjelenni a három kötetes könyv változat, amelyet maga Charlie Brooker fog szerkeszteni. A könyvekben a sorozattól eltérő történetek lesznek, de a téma és hangvétel hasonló lesz.

Black Mirror: Rémálom vagy valóság?

Black Mirror harmadik évadja ugyancsak magasra tette a lécet, és egy zseniális évaddal folytatódott.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.